Democraten Hilversum

De Tuinstad in Balans

Home : Nieuws

Hilversum is meer dan de Mediastad

Datum : 18-10-2024

Het Mediapark is een uitzonderlijk bedrijventerrein, dat een belangrijke rol speelt als knooppunt van de audiovisuele media en de omroepen, een van de belangrijke pijlers onder de Hilversumse economie. De raad wil in de gebiedsagenda Mediapark nogmaals de ambitie opnemen dat Hilversum DÉ Mediastad van Nederland is.

Dat roept Hilversum al vele jaren. Het staat zelfs in het briefhoofd van de gemeente. Niettemin heeft het mediabedrijfsleven zo zijn eigen dynamiek en wordt het vestigingsklimaat vooral bepaald door de aanwezigheid van gerelateerde bedrijven en voorzieningen, niet omdat Hilversum dat graag wil.

De mediabedrijven vormen een belangrijke pijler onder de lokale economie, maar Hilversum is meer dan dat: ook de zorg en de in Hilversum gevestigde grote internationale bedrijven zijn belangrijke pijlers. Ook is Hilversum sportstad, fietsstad en tuinstad. Dat zijn ook karakteristieken die we moeten en willen koesteren. En daar zullen er na de samenvoeging met Wijdemeren nog wel een paar bijkomen. Een eenzijdige begunstiging van de media doet onvoldoende recht aan die andere kwaliteiten. Eenzijdig inzetten op één bedrijfstak kent bovendien ook economische risico’s.

De gemeentelijke ambitie mediastad te zijn en te blijven betekent niet dat Democraten Hilversum in alle gevallen prioriteit zal kunnen en willen geven aan de media, als er een keuze zou moeten worden gemaakt tussen, bijvoorbeeld, het belang van een mediabedrijf en andere daarbij in het geding zijnde belangen, zoals bijvoorbeeld de natuur of cultuurhistorische waarden.

Hilversum is meer dan de Mediastad