Democraten Hilversum

De Tuinstad in Balans

Home : Nieuws

Democraten Hilversum blikt terug op 'Stille Strijd' en kijkt vooruit!

Datum : 23-09-2024

Op 10 september kwam het indrukwekkende kunstwerk Stille Strijd van kunstenaar “Sazza” naar Hilversum. Het kunstwerk, dat de gevoelens rondom suïcide bespreekbaar maakt, stond centraal in een programma dat tot 23 september liep en veel Hilversummers raakte. Democraten Hilversum kijkt met waardering terug op dit initiatief en steunt zulke projecten van harte. Suïcide treft steeds meer jongeren, en het bespreekbaar maken van dit thema is cruciaal. We danken de initiatiefnemers Alfons Klarenbeek, ervaringsdeskundige Wies Klarenbeek en Guus Beijer voor hun inzet. Zij brachten niet alleen het kunstwerk, maar ook een passend programma dat dit belangrijke onderwerp samen met de gemeente onder de aandacht bracht.

Het veertien dagen durende programma werd afgesloten met een bijzondere slotbijeenkomst in De Vorstin met de stadsdichtster Charlotte de Raad die het programma leidde. Tijdens deze middag werden ervaringen gedeeld, afgewisseld met muziek, gedichten en Spoken Word. Ook was er een fototentoonstelling te zien, met werken die tijdens een voorafgaande workshop waren gemaakt. Deze workshop, belangeloos verzorgd door fotograaf Eva Kasbergen, bood de deelnemers een creatieve manier om hun gevoelens via fotografie te verkennen.

“Stille Strijd” draagt een krachtige boodschap uit: om het taboe op zelfdoding te doorbreken. Suïcide blijft een groot taboe, en de eenzaamheid die veel mensen ervaren, maakt het moeilijk om hierover te praten. Kunst kan echter een brug slaan. Sazza's kunstwerk toont de pijn en kracht van kwetsbaarheid en benadrukt de hoop door steun te bieden. Open gesprekken over suïcide helpen om wanhoop te voorkomen.

Het programma rondom Stille Strijd heeft een diepe indruk achtergelaten op de inwoners van Hilversum. Democraten Hilversum hoopt dat dit initiatief zijn vruchten zal afwerpen en dat het gesprek over suïcide doorgaat. Het is essentieel om het taboe rond suïcide te blijven doorbreken, vooral in tijden van mentale duisternis. Een luisterend oor of simpelweg aanwezig zijn kan dan een wereld van verschil maken.

Naast het terugblikken op dit bijzondere project, kijken we ook naar de toekomst. In juni 2024 werd de Wet integrale suïcidepreventie door de Eerste Kamer aangenomen. Deze wet, die in 2025 van kracht wordt, verplicht de overheid om zich actief in te zetten voor suïcidepreventie en verankert deze verplichting in de Wet publieke gezondheid. Democraten Hilversum zal nauwlettend volgen hoe deze wet lokaal wordt geïmplementeerd. Opmerkelijk is dat deze wet in 2021 mede is ingediend door Leoni Sazias, samen met zes anderen was zij eerste ondertekenaar. Het was een van de laatste verdiensten in haar politieke carrière voordat zij in 2022 overleed.

Hoewel het kunstwerk “Stille Strijd” nu niet meer fysiek aanwezig is in Hilversum, blijft de boodschap levend. Wij hopen dat de impact van het programma verder reikt dan de expositie en dat de inwoners van Hilversum blijvend geïnspireerd zijn om naar elkaar om te kijken. Samen kunnen we, nu en in de toekomst, een groot verschil maken.

Raadslid: Atie van de Beek / atie.vandebeek@democratenhilversum.nl

Democraten Hilversum blikt terug op 'Stille Strijd' en kijkt vooruit!