Democraten Hilversum

De Tuinstad in Balans

Home : Nieuws

De eerste tentoonstelling van “Erfgoedverhalen van Hilversum” is te zien in de Meent

Datum : 06-09-2024

Donderdagmiddag 5 september is de eerste tentoonstelling “Erfgoedverhalen van Hilversum” in de Hilversumse Meent geopend door wethouder Cultureel Erfgoed Edwin Göbbels.

Het was een gezellige bedoening, met vooral nieuwsgierige buurtbewoners en trotse makers van de tentoonstelling.

Inwoners uit de Hilversumse Meent hebben in de tentoonstelling hun plekken van betekenis gedeeld: wat maakt deze wijk zo bijzonder, welke betekenis hebben plekken in de wijk voor hen, waaraan kleven herinneringen en wat zijn herkenningspunten?  Waarom wonen ze hier zo graag? Deze kleine tentoonstelling vertelt het verhaal van bewoners uit de Meent, ondersteund door prachtige beelden van het omringende groen en de herkenbare ‘bloemkoolstructuur’ waaruit de wijk is opgebouwd. De verhalen zijn al wandelend opgehaald door onder meer Charlotte de Raad, stadsdichter, en Youssef Douzi van Younghilversummers.nl. Charlotte:’’De wandelingen met volwassenen en jongeren waren op zich al waardevol en zorgden voor mooie verhalen en onderlinge verbinding tussen buurtbewoners’’.

Basisschoolleerlinge Eline verricht de starthandeling door de laatste kubus met informatie neer te zetten. Wethouder Göbbels vraagt wat voor haar de belangrijkste plek is. Eline:’’ Dat is onze boomhut’’. Edwin waardeert de bereidheid van de bewoners van de Hilversumse Meent om hun thuisgevoel te willen delen met anderen. Hij noemt de verbinding die daardoor kan ontstaan en het inzicht in wat in de wijk belangrijk is voor de bewoners. Ook voor niet-Meentbewoners is de tentoonstelling leerzaam. Edwin:’ ’We leren de Meent zo beter begrijpen’’. Ook benadrukt de wethouder: ’’De wijk is op basis van participatie ontstaan, begin jaren 70 was inspraak een nieuw gegeven. De toekomstige bewoners wilden geen rechttoe rechtaan straten, maar afwisseling met verspringende woningen omgeven door groen. Een bloemkoolwijk ontstond, met de Wandelmeent als eerste Centraal wonen-project in Nederland.’’

Gebouwen-fan Martjan Kuit deelt tijdens de openingsceremonie zijn visie op de Post 65 architectuur. Hij houdt een sprankelend verhaal over het leren waarderen van gebouwen en bouwstijlen, ook die die door velen lelijk worden gevonden, maar later toch gewaardeerd.

De gemeente Hilversum verzamelt verhalen over het erfgoed in de wijken als inspiratiebron voor nieuwe ruimtelijke plannen. Erfgoedverhalen van Hilversum gaan over de geschiedenis én over heden en toekomst van de wijken. Deze verhalen worden vastgelegd op de website erfgoedverhalenvanhilversum.nl en worden getoond in wijktentoonstellingen. De tentoonstelling in de Hilversumse Meent is de eerste in een reeks van achttien.

Rob Docter, fractievoorzitter van Democraten Hilversum: ’’Voor Democraten Hilversum is deze verkenning van ‘het Verhaal van Hilversum’ belangrijk omdat het leerzaam, informatief en inspirerend is voor plannenmakers, die eigenlijk nooit op deze manier bij de inwoners te rade gaan over wat zij als waarden in de wijk ervaren. De tuinstadgedachte is juist gebaseerd op sociale samenhang en collectieve belevingswaarde. Die blijken in de Meent sterk aanwezig en tot verrassende inzichten te leiden.”

De eerste tentoonstelling van “Erfgoedverhalen van Hilversum” is te zien in de Meent