Democraten Hilversum

De Tuinstad in Balans

Home : Nieuws

Bespreking Goois Natuur Reservaat beleidsplan 2024-2027

Datum : 12-05-2024

Woensdagavond 15 mei bespreekt de Hilversumse gemeenteraad de zienswijze op het beleidsplan van het Goois Natuur reservaat (GNR). Met een zienswijze maakt de raad kenbaar wat hij van een plan vindt. Het college maakt een voorstel voor die zienswijze. Democraten Hilversum kan zich vinden in het positieve karakter van de zienswijze. Wij hebben de afgelopen twee jaar zeer gewaardeerd dat raadsleden door GNR werden uitgenodigd om mee te denken over beleidsvorming. Ook de wandelingen door het gebied zijn door ons als erg positief ervaren, een kijkje in de keuken helpt ons zeer bij onze beeldvorming over het GNR. Ter plekke werd ons getoond wat het effect is van bijvoorbeeld stikstofneerslag en merkten wij de bevlogenheid en grote kennis van de boswachters.

GNR heeft een dubbele doelstelling: de natuur beschermen en recreatiemogelijkheden bieden. Wij voelen het dilemma van enerzijds de broodnodige bescherming van de natuur in het Gooi en anderzijds de behoefte van onze inwoners om in diezelfde natuur te kunnen recreëren. GNR bepleit een terughoudende promotie van het natuurreservaat buiten het Gooi om de toeristische-recreatieve overbelasting te beperken, dit steunen wij van harte. We zullen ontwikkelingen op dit vlak zeker volgen.

De gemeente Hilversum vragen wij oog te houden voor binnenstedelijk recreëren en sporten. Met het beter aanbieden van die mogelijkheid wordt de natuur ontlast en wordt leefbaarheid in wijken bevorderd. Niet voor niets wordt Hilversum een tuinstad genoemd. Wij vinden dat iedere wijk op loopafstand een wijkpark moet hebben, ook ter ontlasting van de recreatieve druk op de natuurgebieden rondom Hilversum. Te beginnen in wijken met relatief weinig groen zoals 1221 en de Vitusbuurt. In het beleidsplan wordt vermeld dat GNR actief gronden wil verwerven. Deze doelgerichte aanpak omarmen wij.

In de zienswijze worden twee terechte vragen gesteld. Over de samenwerking en het partnerschap met Landschappen.nl  En over de ambitie €900.000 inkomsten uit fondsenwerving. Naar het antwoord op deze vragen kijken wij uit.

Bespreking Goois Natuur Reservaat beleidsplan 2024-2027